Het verhaal van: Richard

Dit is het persoonlijke verhaal van Richard van Welie, hij schreef het in het voorjaar van 2017. Hij was naar omstandigheden positief gestemd, en wilde zijn ervaringen zeker delen via onze website.
Zijn overlijden begin augustus kwam onverwacht, en snel. Wij publiceren Richard’s
verhaal alsnog, met respect, en met warme instemming van Richards partner: “Ries zou het zelf ook zo gewild hebben.”

Richard’s verhaal
Op 19 augustus 2015 kreeg ik de diagnose alvleesklierkanker met uitzaaiingen naar longen en lever, nadat ik door de huisarts ben doorgestuurd naar de maag-darm-lever specialist.
Ik ging naar de huisarts omdat ik een paar dagen lang flinke diarree had die maar niet overging. Het zag er óók wat vreemd uit naar mijn mening en ik hield niets binnen. De arts constateerde een gele kleur in de ogen, wat normaal wit moet zijn. Hij stuurde mij al snel door na wat onderzoek gedaan te hebben. Het bleek dus geelzucht, ontstaan doordat de tumor de doorgang belemmerde naar de galwegen.

Naar Duitsland
Al snel werd er besproken om een stent te plaatsen waardoor de weg weer vrij is gekomen en de ontlasting weer snel normaal werd en de geelzucht al snel verdween. Tijdens dat herstel zijn we al snel aan het googlen gegaan voor hulp in het buitenland, omdat ik in Nederland al snel was opgegeven. Ik zou nog maar enkele maanden hebben en met chemo zou dat iets verlengd worden.
Google bracht ons op het spoor van Dr. Sabine Helmer  van de Helios kliniek in Krefeld Huls. Via het zorgloket Duitsland (in Venlo) zijn we in contact gekomen met Sabine en al snel konden we terecht voor een intakegesprek (september 2015).

Kwaliteit van leven
Er bestaan meerdere soorten chemokuren en al snel kreeg ik mijn eerste kuur aangeboden. Inmiddels heb ik zo’n 28 kuren gehad en ik heb weinig bijwerking, en ben niet misselijk geweest van de kuren. Dit komt ook door de Hyperthermie die ik tijdens de kuren krijg. Hyperthermie zou ik in Nederland niet krijgen omdat niet bewezen is dat het helpt bij de behandelingen. Óók de náspoeling gaat in Duitsland anders dan in Nederland; het gaat wat langzamer wat uiteindelijk ook beter is voor de nieren. In Nederland wordt men over het algemeen echt ziek van de bijwerkingen van de chemokuren; in Duitsland is dat een héél stuk minder, waardoor de kwaliteit van leven een stuk aangenamer is.

Kortom, wij zijn blij dat we de stap hebben genomen om naar Duitsland te gaan voor deze behandelingen. Alhoewel het palliatieve zorg blijft… Ik hoop nog altijd dat het ooit chronisch wordt en dat ik nog jaren kan en mag genieten van het leven…. (*)

Richard van Welie

====

(*) IM Richard van Welie

Richard’s optimisme mocht niet baten. Begin augustus is hij onverwacht overleden aan de complicaties bij een ontsteking. Een niet te beschrijven schok voor zijn partner, zijn kinderen, familie en vrienden. De leegte die hij voor hen achterlaat is groot.
Wij hebben Richard leren kennen tijdens onze eigen bezoeken aan de Helios kliniek in Krefeld Huls, waar hij ook in behandeling was. Richard was een zeer positieve en sterke man, gek op zijn gezin. Een echte sfeermaker. Hij stond positief tegenover Kans tegen Kanker en hij wilde zijn ervaringen delen in een persoonlijk verhaal op onze website. Dat verhaal schreef hij vanuit zijn optimistische instelling…

Wij wensen Richard’s partner en kinderen veel sterkte.

Letty & Yolande, stichting kans tegen kanker

Veel Nederlandse patiënten maken gebruik van het Helios Klinikum Krefeld – Hüls, het TIMO.
In het TIMO (Therapiecentrum für Integrative Medizin und Oncologie) worden patiënten met kanker primair behandeld volgens de actuele internationale standaards. Er zijn zaken die voor eigen rekening komen, d.w.z. dus niet door de verzekeraars vergoed worden  (voedingssupplementen, hyperthermie enz.).

Deel dit bericht op
Scroll naar boven