Een bijzonder verhaal

Waarom ik koos voor behandeling in de Helios-kliniek Krefeld-Hüls.

Ervaringsdeskundige L.B. B. (*) kwam bij toeval op het spoor van de Helios-Kliniek in Duitsland. Wat haar aansprak, is de combinatie chemokuur en hyperthermie, én zeker óók de holistische benadering van de behandeling in Krefeld-Huls. Dat gaf voor haar de doorslag om te kiezen voor de Helios-kliniek. Haar ervaringen tot nu toe zijn positief. Zij noteerde haar persoonlijke verhaal, speciaal voor Kans tegen Kanker. “Met de behandeling tegen kanker – bij Helios dus - gaat het momenteel bijzonder goed met mij: ik heb al drie opeenvolgende goede CT-scans gehad!”

Stukje voorgeschiedenis  In september 2012 bleek ik een zeldzame vorm van eierstokkanker te hebben; het was een toevalsbevinding. Na operatieve verwijdering van het gezwel, gevolgd door nog een stageringsoperatie, bleek ik schoon en kreeg daarom destijds geen nabehandelingen.

Helaas kwam de kanker terug in april 2015; een tumor achter mijn baarmoeder en een aantal uitzaaiingen in de buik). Na de operatie was het advies een chemokuur: óf op korte termijn óf pas als er klachten optreden. Ik wist niet waarvoor ik zou kiezen; ook omdat men vertelde dat er bij mijn tumorsoort maar één bepaalde chemokuur zou kunnen aanslaan. Ik mocht er mijn oncologe tijd rustig over nadenken. Voor ik besliste heb ik een second opinion gevraagd bij het AVL in Amsterdam; dat leverde dezelfde uitkomst op als de conclusie van mijn eigen oncologe. Ik vond het nog steeds moeilijk om te kiezen tussen óf chemo op korte termijn óf pas bij klachten. (Inmiddels was er weer een CT-scan gemaakt en er bleek nu een tumor in mijn milt te zitten.)

Helios-Kliniek  Alsof het zo moest zijn viel toen een prospectus op de mat met een bericht over een Nederlandse dominee met kanker die in Nederland uitbehandeld was en toch in de Helios-kliniek in Hüls succesvol behandeld is. Ik heb meteen de site van de Helios-kliniek bezocht en de uitgebreide informatie die ik vond, gaf de doorslag om voor behandeling in deze kliniek te kiezen. Vooral vanwege de aanvullende behandeling met hyperthermie; maar ook de holistische benadering sprak mij erg aan. Mijn Nederlandse artsen, gynaecoloog en oncologe, gaven vlot alle medewerking om mij te laten behandelen in Duitsland.

Zorgloket Duitsland  Na aanmelding bij Zorgloket Duitsland – dat is in Nederland gevestigd en men spreekt er Nederlands - had ik in november 2015 mijn intakegesprek. Bij aankomst in Krefeld-Hüls werden mijn echtgenoot en ik door de Nederlands sprekende casemanager ontvangen in de hal van de kliniek. Zij bracht ons naar de spreekkamer van Dr. Helmer en bleef ook bij het intakegesprek. (Handig voor mensen die geen Duits spreken). Ik ervoer dit intakegesprek als helder en daardoor rustgevend.

Na onderzoeken adviseerde men mij een operatie. Een nieuwe CT-scan liet namelijk zien dat er een tweede tumor in de milt zat plus twee uitzaaiingen elders in de buik. De operatie is uitgevoerd in de Helios-kliniek in Krefeld-Stad - ook daar Nederlands sprekende gastvrouwen. Na de operatie kreeg ik aanvullende chemo-behandeling in Krefeld-Hüls. Vanaf mijn eerste kennismaking met de Helios-kliniek had ik een positief gevoel; het is kleinschalig met een persoonlijke benadering, de verpleging is bijzonder alert en attent.

Hyperthermie  Tijdens mijn opnames voor de chemokuren kreeg ik dus hyperthermie. Ik lag daarbij op een waterbed en ik ervoer deze behandelingen elk keer weer als een uurtje rusten. Ook is er in deze kliniek de mogelijkheid voor psycho-oncologische begeleiding. Ik maakte daar dankbaar gebruik van; het is voor mij persoonlijk net zo waardevol als de behandeling van Dr. Helmer.

Tijdens mijn driedaagse opnames in Hüls maak ik dagelijks graag gebruik van fysiotherapie; dat geeft mij steeds weer een energiek gevoel. Voor de Nederlandse patiënten heeft de kliniek een aparte vleugel. Wat betreft contacten met de andere patiënten bepaalt iedereen zelf wat hij of zij ermee doet. Persoonlijk heb ik veel goede en waardevolle contacten met andere patiënten mogen ervaren.

Warm kerstgevoel  Ik bofte dat tijdens mijn opname in december toevallig een kerstviering plaatsvond in onze eigen koffiekamer. Het was een intiem gebeuren met kerstversiering, musici, zangeressen, verhalen en versnaperingen; heel warm allemaal! Dat is inmiddels acht maanden geleden en ik kan en mag dit bericht schrijven omdat mijn behandelingen in Hüls zo goed aanslaan!

Tot zover mijn verhaal met tot op heden ( augustus 2017) een bijzonder goed resultaat!

L.B. B. (naam bij de redactie bekend)

 

Scroll naar boven